Tasarımdan Operasyona Çevik, Bağlantılı ve Sürdürülebilir Bir Tedarik Zinciri

  • 2019’da Covid’in hayatımıza girmesiyle birçok şey kalıcı olarak değişti. Bireyler gibi şirketler de değişen dünya düzeninin yeni akışına ayak uydurmaya çalışıyorlar. Bu yeni dünya yüm alanlarda değişimi hissedilen arz talep dengesi. Bu dengeye ayak uyduramayan, sistemini bu değişikler sonucunda çevik olarak yönetemeyen şirketler için pandeminin etkisi yıkıcı sonuçlara sebep oldu. İşletmelerin bu süreçte önceliği durumu anlamak ve yanıt vermek üzerine idi, geldiğimiz noktada ise şirketlerin yapacağı adımlar, faaliyet alanlarının iyiye gitmesi, sürdürülebilir büyüme ve performans göstermek.
  • İyileşme odaklı değişim ve dönüşüm için adımlarını planlayabilmek için şirketlerin şu sorulara yanıt araması gerekiyor.
  • - Çalışanlarımızın sağlığını korumak adına uygulamaya konulan tedbirlerini ne zaman kaldırmaya başlamalıyız?
  • - Normalleşme çalışmalarımıza başlamak için zamanın geldiğini anlamamıza yardımcı olacak, öncelikli göstergeler nelerdir?
  • - Müşteriler ve piyasalar COVID-19 nedeniyle değişmiş midir? Bu değişiklik uzun soluklu mudur yoksa geçici bir nitelikte midir? Ürün ve hizmetlerimiz COVID-19 sonrası piyasalarda halen rağbet görecek nitelikte midir yoksa yeni gerçekliklere adapte mi olmalıdır?
  • - Tedarik zincirlerinin yavaşlatıldığı veya kapatıldığı sürecin, ani ve koordinasyonsuz niteliği dikkate alındığında, üretime ve daha geniş çaplı tedarik zinciri faaliyetlerine nasıl yeniden başlayacağız?
  • - Faaliyetlere yeniden başladığımız ve stokların ve malzeme siparişlerinin artmaya başladığı belirsiz bir piyasada işletme sermayemizi nasıl yöneteceğiz? Uzun bir normalleşme sürecinde yeterli likiditeye erişimin yanı sıra müşterilerimize hizmet etmek için operasyonel esnekliği nasıl sağlayacağız?
  • - Şirket bünyesindeki tüm birimleri daha iyi yönetmek ve tedarik sürecinin güncellenen tahminlere ve talep sinyallerine senkronize edilmesi için çalışmalarımıza daha geniş kapsamlı tedarik zinciri ortaklarımızı dahil etmek için teknolojiden nasıl yararlanabiliriz?
  • - Bu çalışmamızda yukarıdaki sorulara beraber yanıt vermeye çalışırken 3 aşamalı normalleşme yaklaşımımızdan da yararlanacağız.
  • Pandemi sonrasında belirsiz birçok belirsizlik olsa da, ani ekonomik çöküşün ardından hararetli bir normalleşmenin geleceği bir eğilim ise en olası senaryolardan biri. Şirketlerin içinde bulunduğumuz normalleşme dönemini planlaması ve bu planı sağlıklı adımlarla uygulaması için, geniş çapta tedarik zincirini mercek altına alması, şirket içi bölümler arasında bir işbirliğine ve şirket dışı paydaşlarıyla koordinasyona odaklanması zorunludur. Firmaların, gerçekleştirmekte oldukları ve gerçekleştirecekleri dönüşüm; risk ve finansal yönetimi, çalışanları, müşterileri ve tedarik zincirini kapsamaktadır. Bu dönüşümde ise teknoloji kilit bir rol oynayacaktır. Şirketler, normalleşme adımlarında sistemlerini ve verilerini güvene almak, stabil ve çevik hale getirmek ve sürekli senaryo analizleriyle olası yeni değişikliklere karşı yetkinlik kazanacakları bir yapıyı teknoloji sayesinde kurgulayarak hayata geçirebilirler.
  • Değişimin en keskin hissedildiği Tedarik Zincirinin pandemi döneminde kazananları ve kaybedenleri de belli idi. Deloitte’un bu konuda ülkemize özel yaptığı araştırma bu konuda net bir fikir vermesi açısından oldukça kıymetli. Pandemi sonrasında Tedarik Zincirinde Kazananlar ve Kaybedenler anket katılımcılarına göre tedarik zincirinde dijital teknolojilerden yeterince faydalanılmadığında verilen reaksiyon oldukça zayıf kalmaktadır.
  • Bu istatistik ve değişim, şirketleri Tedarik Zincirinde çalışma modelini yeniden inşa etmeye zorluyor. Şirket olarak iş birliğine dayalı ağ ile analitik, yapay zeka ve makine öğrenmesine entegre verimli iş planlamaları oluşturabilirsiniz. Yerel, bölgesel ve küresel olarak tam zamanlı görünürlüğünüzü arttırarak, uçtan uca kullandığınız tedarik zinciri ile iş planınıza ve olası senaryolara her zaman hazır olursunuz. Peki bunlar ne demek? İyi bir tedarik zinciri teknolojisi, bir organizasyonda tedarik zinciri ile alakalı tüm faaliyetlerin planlanması, oluşturulması ve yürütülmesine yardımcı olur. Dünyada önde gelen şirketlerin çoğu tedariklerini sorunsuz ve etkin yönetebilmek için SAP’nin global tedarik zinciri yönetim SAP Supply Chain Management (SAP Tedarik Zinciri Yönetimi) çözümü ile müşteri odaklı çalışırken verimliliklerini artırırken maliyetini düşürüyorlar.
  • Lojistiğin tedarik zincirinde öne çıkmasının sebeplerinden biri hammadde ve imalat ile tedarik zincirinde başlayan biten ürünlerin müşteriye kadar ulaştığı bu süreci kapsar. Bu demek oluyor ki, lojistik yönetiminde SAP Supply Chain Management (SAP Tedarik Zinciri Yönetimi) ile desteklenmeyen organizasyonlarda hata payı yüksekken, müşteri memnuniyeti öngörülemeyen bir istatistik olarak belirsiz kalıyor.
  • SAP Supply Chain Management (SAP Tedarik Zinciri Yönetimi) çözümü ile tasarımdan operasyona kadar tüm süreçlerinizi bağlantılı, dayanıklı ve sürdürülebilir bir tedarik zinciri yapısı oluşturabilirsiniz.
  • Değişen dünya düzeninde değişkenleri yönetmek oldukça kritik öneme sahip. Bu değişkenler şirket içi organizasyonel, paydaş yönetimi gibi yapısal değişikliklerin yanında iklim değişiklikleri ve buna bağlı regülatif değişiklikler de olabiliyor. SAP Supply Chain Management (SAP Tedarik Zinciri Yönetimi) ile düşük karbon etkili ürünlerin sağlanarak hızlı ve sürdürülebilir bir lojistik ve tedarik zinciri yönetimi süreçleri hayata geçirilebiliyor. Böylece şirketler için emisyon azaltma planlanabilerek çevresel sorumluluk esası gözetilerek malzeme tedariği yapılıyor ve minimum atık ile çevre etkili üretim mümkün olabiliyor. Dayanıklı, çevik, üretken ve sürdürülebilir kalmak için tamamen bağlı tedarik zinciri yönetimi çözümleriyle çalışın.
  • Uyarlanabilirlik dünyamızın olmazsa olmaz bir gerçeği haline geldi. Trendler, pazarlar aniden değişebiliyor. SAP Supply Chain Management (SAP Tedarik Zinciri Yönetimi) sayesinde her duruma uyum sağlama çevikliğine sahip olan yapıları hızlı ve güçlü bir şekilde hayata geçirebilirsiniz. . Gerçek zamanlı verileri kullanarak yaratılan akıllı iç görüler sayesinde hemen aksiyona geçerken müşteri geri bildirimlerine hakimiyetinizi maksimum seviyelere çıkarmanıza da olanak sağlayabilirsiniz. Sürdürülebilir bir tedarik zinciri yapısı ve yönetimi ile ürün tasarımı ve geliştirmeden malzeme seçimine, üretime, paketlemeye ve nakliyeye kadar tüm tedarik zinciri yaşam döngüsüne çevresel ve finansal açıdan uygun süreçler ve uygulamalar ekleyebilirsiniz.
  • Değişkenlerin ve beklenmedik, ani değişikliklerin sayısının her geçen gün hızlanarak arttığı yeni dünya yapısında iş modellerinin daha dayanıklı olması gerekliliği şirketleri değişime zorluyor. Bu düzende esnekliğinizi, görünürlüğünüzü ve kontrolünüzü artırmak için becerilerinizi genişletmek veya dönüştürmek için dünyanın en gelişmiş tedarik zinciri çözümlerinden biri olan SAP Supply Chain Management SCM’den faydalanabilirsiniz.
  • SAP Supply Chain Management SCM (SAP Tedarik Zinciri Yönetimi) hakkında daha fazla bilgi almak ve Felece uzman ekibi ile iletişime geçmek için bize ulaşın.

Felece Web Portal

This site programmed and designed by
Mustafa Emre Tekinsoy

with Burak Yağmur